przejdź do wersji normalnej (graficznej)

Menu


W03

Gatunek niewielkiego wędrownego ptaka z rodziny perkozów. Zamieszkuje małe śródlądowe zbiorniki wodne z szerokim, gęstym pasem szuwarów. Gniazdo buduje na płytkiej wodzie między trzcinami. Przeważnie wyprowadza dwa lęgi w roku. Jaja wysiadywane są przez samca i samicę. Odżywia się drobnymi zwierzętami wodnymi, owadami i ich larwami. 

fot. Grażyna Jaszewska


Copyright © , ul. Turystyczna 10, 89-606 Charzykowy