Pomorski Zespół Parków Krajobrazowych

Zaborski Park Krajobrazowy

  • W związku ze stanem epidemiologicznym rekomendujemy rezygnację z wizyt i kontakt z nami drogą elektroniczną: e-mail: zpk@pomorskieparki.pl, e-puap: /pzpk/SkrytkaESP lub pocztą tradycyjną.

Zaborski Park Krajobrazowy

CHARZYKOWY
Zaborski Park Krajobrazowy
Obce gatunki inwazyjne? Nie, dziękuję!
Dobra praktyka ogrodnika - przyrodnika
Rezerwat Biosfery Bory Tucholskie
Mapa interaktywna
WFOSiGW

Gatunek niewielkiego wędrownego ptaka z rodziny perkozów. Zamieszkuje małe śródlądowe zbiorniki wodne z szerokim, gęstym pasem szuwarów. Gniazdo buduje na płytkiej wodzie między trzcinami. Przeważnie wyprowadza dwa lęgi w roku. Jaja wysiadywane są przez samca i samicę. Odżywia się drobnymi zwierzętami wodnymi, owadami i ich larwami. 

fot. Grażyna Jaszewska